Shortlease: als vraag naar mobiliteit snel toeneemt

26 sep Shortlease: als vraag naar mobiliteit snel toeneemt

De Nederlandse economie zit weer in de lift, blijkt onder meer uit een toename van het aantal afgesloten leasecontracten. Heeft jouw onderneming ook de opwaartse lijn te pakken, maar wil je nog niet vastzitten aan een looptijd van 1 tot 5 jaar? Dan is shortlease wellicht een goede optie.

  • Meer leasecontracten getekend dan vorig jaar 
  • Met shortlease niet gebonden aan looptijd van jaren 
  • Optimale flexibiliteit 

Stijging leasecontracten 

Volgens het jaarlijkse rapport Mobiliteit in Cijfers van BOVAG-RAI, dat deze week verscheen, zet de stijgende trend van het aantal afgesloten leasecontracten van voorgaande jaren door. In 2013 waren dit er 516.800, voor het eerst weer meer dan het niveau in 2007. Toen werden 514.000 leasecontracten ondertekend. Op het dieptepunt in 2009 waren dit er 494.200. De toegenomen vraag naar mobiliteit versterkt het idee dat het de goede kant op gaat met Nederlandse bedrijven.

Lange looptijd als nadeel 

MKB’ers en ZZP’ers merken die vraag naar meer mobiliteit waarschijnlijk ook. Maar ze willen zich niet vastleggen voor een looptijd van 1 tot 5 jaar, zoals gebruikelijk is in een leasecontract. Zij kunnen natuurlijk een auto huren. Maar als je die auto een wat langere periode nodig hebt, kan dit flink in de kosten lopen. Een oplossing tussen huren en lease is shortlease.

Shortlease 
Een voordeel van shortlease is het feit dat de ondernemer het shortlease-contract kan opzeggen na 30 dagen, zonder dat er extra kosten bij komen. Toch is de leaseprijs lager dan die van een huurauto. De ondernemer is zo het meest flexibel en houdt de kosten laag.

Voor wie? 
Shortlease kan voor verschillende groepen een uitkomst bieden:

– Ondernemers die gedurende het jaar het liefst in een oudere auto rijden, maar tijdens de vakantie graag een grotere of nieuwe en betrouwbare auto gebruiken.
– ZZP’ers die afhankelijk van opdrachten wel of geen auto nodig hebben. Krijgen ze een opdracht niet, dan brengen ze de shortleaseauto terug.
– Voor medewerkers met een tijdelijk contract, bijvoorbeeld op projectbasis. Is de klus geklaard, dan gaat ook de shortleaseauto weer de deur uit.

Vergeleken met een normaal leasecontract zullen de kosten van shortlease per maand iets hoger uitvallen. Daarentegen behoud je je flexibiliteit en krijg je niet te maken met vroegtijdige beëindigingskosten als je het contract opzegt. Dat is wel het geval met een normaal leasecontract