Overheid helpt nieuwe aanbieders van MKB-kredieten

03 nov Overheid helpt nieuwe aanbieders van MKB-kredieten

Nieuwe aanbieders die geld willen lenen aan het MKB, kunnen aanspraak maken op een nieuwe overheidsgarantie. Minister Kamp van Economische Zaken stelt maximaal 400 miljoen euro garantie beschikbaar voor meer én nieuwe vormen van krediet voor MKB’ers.

• Grote behoefte aan nieuwe financiering
• Overheidsgarantie van maximaal 80 procent
• Commissie van experts beoordeelt plannen

‘MKB onmisbaar’
Deze aanpak is uniek, want tot nu toe gaf de overheid alleen garanties op de financiering die direct aan bedrijven in plaats van aan financiers werd verstrekt. “Het MKB is de motor van de Nederlandse economie en onmisbaar voor het versterken van het voorzichtige economische herstel. Toch worden veel financieringsaanvragen van MKB’ers door banken afgewezen waardoor ze niet kunnen doorgroeien. Er is dan ook een grote behoefte aan nieuwe financieringsmogelijkheden voor het MKB”, aldus de bewindsman.

Overheidsgarantie
“Deze garantie helpt nieuwe aanbieders van MKB-kredieten. Aankomende financiers kunnen met deze garantstelling makkelijker de markt betreden.” De financiering van deze nieuwe initiatieven wordt mogelijk gemaakt via een overheidsgarantie van maximaal 80 procent. Deze garantie is nodig om nieuwe partijen de mogelijkheid te bieden de markt te betreden. Zonder deze garantie zullen ze moeilijk tot niet aan financiering komen. Beleggers investeren niet snel in een fonds zonder track record of internationale benchmark. Door deze garantie kunnen zij een record opbouwen, terwijl het risico beperkt blijft