Ondernemer profiteert van mobiel parkeren

24 sep Ondernemer profiteert van mobiel parkeren

Betaald parkeren wordt in steeds meer steden makkelijk gemaakt. In totaal al zo’n 120 gemeenten. Met name de grotere gemeenten beseffen dat digitaliseren van het parkeerbeleid op termijn veel geld bespaart en zakelijke rijders profiteren van deze ontwikkeling. Tijdverslindend gedoe bij de parkeerautomaten is verleden tijd en bij sommige providers krijg je netjes per week of per maand een overzicht van de gemaakte parkeerkosten, inclusief BTW.

Per minuut afrekenen scheelt in de kosten

Waar op te letten bij mobiel parkeren

Afgifte zakelijke parkeervergunning scheelt per gemeente

 

Aantal aanbieders
Er is in Nederland een aantal aanbieders actief. ANWB Parkeren (in samenwerking met Yellowbrick), Yellowbrick, Park-Line, Parkmobile en SMS Parking zijn de bekendste. De verwachting is dat in de toekomst het aantal aanbieders zal toenemen en er meerdere vormen van mobiel betaald parkeren komen. Het is een markt die nog volop in beweging is.

Waar op te letten als zakelijk rijder?
Als zakelijk rijder /ondernemer zal je moeten uitrekenen welke aanbieder voor jouw bedrijf het beste uitpakt. Een aantal tips.

– Niet alle aanbieders zitten in alle gemeenten die mobiel parkeren hebben ingevoerd. Kijk bij de gemeenten waar je vaak moet      parkeren welke providers in aanmerking komen.
– Wat zijn de inschrijfkosten? Bij ANWB Parkeren bijvoorbeeld heb je geen registratiekosten (Je moet wel lid zijn van de ANWB).
– Let op de start- stoptarieven van de providers. Die verschillen nogal.
– Kijk naar hoeveel kentekens je kwijt kunt op één account.
– Hoe en wanneer vindt de afrekening plaats?
– Hoeveel moet je betalen voor een pas voor de parkeergarages?
– Zit je vast aan een abonnement of kun je er makkelijk van af?
– Let ook op acties van aanbieders. Je rekensom kan hierdoor behoorlijk worden beïnvloed.

Minder parkeerkosten
Het grootste voordeel van mobiel betaald parkeren is het lagere bedrag dat je kwijt bent aan parkeerkosten. Je rekent immers per minuut af. Hiermee is het eeuwige gegok hoeveel tijd je nodig hebt voor een afspraak niet meer nodig. Als je als zakelijk rijder vaak onderweg bent, zie je dit zeker terug in je kosten. Meestal gooi je immers meer in de meter dan nodig is. Dat is met mobiel betalen verleden tijd.

Parkeertijd
Bij parkeergarages geldt de tijd van het moment dat je de kaart in de automaat steekt en wordt de parkeertijd gestopt op het moment dat je uitrijdt. Bij gebruik van een telefoonnummer, sms of een app start en eindig je zelf de parkeertijd. Kijk bij de providers op welke platformen zij een app aanbieden. Bij ANWB Parkeren bijvoorbeeld kun je terecht voor de meest gangbare platformen, inclusief Windows. Parkeerkosten worden achteraf in rekening gebracht.

Parkeer app
Een functionele parkeer app is sowieso handig. Een fijne gratis app is ANWB Onderweg, ook voor niet-gebruikers van ANWB Parkeren. Via deze app kun je alle informatie vinden over files, flitsers en werkzaamheden, routeplannen, openbaar vervoer reisinformatie, benzineprijzen (ook LPG en CNG), laadpalen en parkeertarieven in 150 steden. En je kunt via de app de Wegenwacht bereiken als je lid bent.

Digitalisering
Door digitalisering van zaken rondom het parkeerbeleid, zijn de tarieven de afgelopen jaren aardig in de hand gehouden. Het werk van parkeercontroleurs is bijvoorbeeld deels overgenomen door scanauto’s die een veelvoud van kentekens per uur scannen. Deze aanpak scheelt bovendien een hoop agressief gekakel op straat. De parkeerbon vind je niet meer achter je ruitenwisser, maar valt een paar dagen later op de mat.

Parkeervergunning
Gemeenten digitaliseren vaak meteen het aanvragen voor een parkeervergunning. Online aanvragen van een parkeervergunning scheelt ondernemers een hoop tijd en mankracht. Informeer bij je gemeente hoe het zit met het aanvragen van zakelijke parkeervergunningen. Het verschilt per gemeente hoe de zakelijke parkeervergunningen worden verstrekt.

Niet overal
Niet alle gemeenten zullen overigens mobiel betaald parkeren invoeren. Je moet toch een bepaalde omvang hebben om de kosten van digitalisering eruit te halen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft dit voorjaar nog gepleit om af te zien van een wettelijke verplichting om per minuut af te gaan rekenen. Als je als gemeente een parkeertarief hebt van pakweg een euro of zo, wordt per minuut afrekenen ook wel een lastig verhaal. Vooral als je de kosten van digitalisering er niet uit kan halen. Sommige gemeenten stoppen zelfs helemaal met het innen van parkeergeld vanwege de kosten. Als zakelijk rijder heb je daar natuurlijk geen problemen mee.