mkb’ers na 3 jaar weer licht positief

11 aug mkb’ers na 3 jaar weer licht positief

Mkb’ers zijn voor het eerst sinds 3 jaar weer licht positief, zo blijkt uit het ING OndernemersBericht, een periodiek onderzoek onder 1200 mkb-ondernemers. Deze uitkomst is in lijn met de ontwikkeling van het optimisme binnen het grootbedrijf. Het lichte optimisme vertaalt zich alleen nog niet direct in een hogere omzet en werkgelegenheid.

 

De ING OndernemersIndex – een graadmeter voor de financiële resultaten van het mkb (< 250 werknemers) – staat op 105 punten. Dit is een verbetering van 9 punten ten opzichte van de vorige meting in maart 2014. Het is voor het eerst in drie jaar dat de index boven de neutraalstand van 100 punten staat. Eén op de vijf ondernemers vindt dat het ondernemersklimaat in de afgelopen twaalf maanden is verbeterd, bijna de helft van de ondervraagde ondernemers vindt dat het ondernemersklimaat onveranderd is ten opzichte van een jaar geleden. Een derde is van mening dat het ondernemersklimaat is verslechterd. Voor de komende twaalf maanden zijn MKB-ondernemers optimistischer: 37% verwacht een beter ondernemersklimaat.

 

Middenbedrijf positiever dan kleinbedrijf

Met name ondernemers met vijf tot twintig werknemers staan nog niet echt te juichen over het ondernemersklimaat. Zo verwacht een meerderheid van de kleinere ondernemers voor de komende twaalf maanden nog geen verbetering van het ondernemersklimaat. Daarentegen zijn ondernemers met meer dan 20 werknemers veel positiever gestemd over de economische vooruitzichten. Bijna de helft verwacht een verbetering van het ondernemersklimaat.

Ondernemers in de industrie en de groothandel zijn het meest positief over het ondernemingsklimaat. Dit zijn ook de sectoren die het eerst profiteren van een aantrekkende economie. Ondernemers die actief zijn in de horeca, detailhandel non-food, onderwijs en zorg zijn daarentegen nog pessimistisch.