Miljoenennota: meer ruimte voor ondernemers

17 sep Miljoenennota: meer ruimte voor ondernemers

Nederland herstelt langzaam van de crisis. De economie groeit in 2015 naar verwachting met 1,25 procent en er komt dus wat meer ruimte voor ondernemers. Het herstel is echter broos en internationale ontwikkelingen vormen een risico. De aanpak van de hoge werkloosheid is een topprioriteit van het kabinet. De lasten op arbeid worden met 1 miljard verlaagd.

• Lasten op arbeid 1 miljard euro omlaag
• Toekomstfonds voor Innovatie
• ‘Mensen in dienst nemen wordt aantrekkelijker’

Dat blijkt uit de Miljoenennota 2015, die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gisteren aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. Hij spreekt van een behoedzame begroting. “Met oog voor de lasten van burgers en bedrijven. Maar behoedzaam gezien de internationale turbulentie. Nederland staat er beter voor, maar we zijn er nog niet.”

Prioriteiten
Het kabinet stelt een aantal prioriteiten. Enkele hiervan:
– De lasten op arbeid worden met € 1 miljard verlaagd (€ 500 miljoen voor hogere arbeidskorting en € 475 miljoen voor lager tarief 1e schijf).

– De koopkrachtontwikkeling is voor de meeste burgers positief. Er is € 160 miljoen extra voor het kindgebonden budget om de koopkracht van gezinnen te ondersteunen.

– Om financieel vermogen te investeren in innovatie komt er een Toekomstfonds. Het startkapitaal is € 200 miljoen.

– Het verlaagde BTW-tarief voor bouw en renovatie wordt verlengd tot 1 juli 2015. Om de doorstroming op de huizenmarkt te bevorderen wordt de maximale periode voor de aftrek van rente op restschulden verlengd van 10 naar 15 jaar. Voor de huurtoeslag is € 31 miljoen extra beschikbaar.