Horeca ziet omzet flink stijgen….

20 aug Horeca ziet omzet flink stijgen….

Horecabedrijven hebben hun omzet in de eerste maanden van dit jaar met bijna acht procent zien stijgen in vergelijking met een jaar eerder.

Vooral snackbars en ijssalons kenden een goed eerste kwartaal, zo blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De toename is daarmee veel sterker dan in voorgaande kwartalen, toen de inkomsten van horecabedrijven nog niet half zo sterk groeiden. Over heel vorig jaar liep de omzet van hotels, cafés en restaurants slechts met een procent op. De stijging van dit jaar wordt veroorzaakt door het milde winterweer, aldus het CBS.

Het statistiekbureau kwam donderdag al met de omzetontwikkeling in de horeca op kwartaalbasis. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden zouden de inkomsten van bedrijven in de sector vorig kwartaal met 1,4 procent zijn gegroeid ten opzichte van het vierde kwartaal. Van alle horecabedrijven zagen alleen de cafés de inkomsten dalen.

Op jaarbasis nam de omzet van kroegen echter wel toe met 4,5 procent, zo blijkt uit de cijfers van dinsdag. Toch doen cafés het daarmee aanmerkelijk minder dan andere horecabedrijven. Zo zagen snackbars en ijssalons hun omzet met bijna tien procent oplopen, terwijl restaurants en hotels een kleine acht procent meer verdienden.