Belastingdienst streng op naleving urencriterium

28 jan Belastingdienst streng op naleving urencriterium

Wie gebruik wil maken van aantrekkelijke fiscale voorzieningen als de zelfstandigenaftrek moet kunnen bewijzen dat hij/zij ook daadwerkelijk zelfstandige is. Het urencriterium is hiervoor een belangrijke toets. De in je bedrijf gestoken uren moet je deugdelijk kunnen aantonen. Onlangs ving een ondernemer die kamers verhuurde bot bij het Hof omdat hij niet kon bewijzen dat hij aan dit criterium voldeed.

• Voorwaarden voor zelfstandigenaftrek
• Belastingdienst beslist
• Ondernemer: ‘Urenregistratie niet te doen’

Als je als ZZP’er begint dan krijg je te maken met speciale regels voor belastingen. Maar let op: niet iedereen die onderneemt is ook ondernemer voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst kijkt volgens de overheid naar zaken als:

– Maakt je winst en zo ja, hoeveel?
– Hoeveel tijd steek je in jouw werkzaamheden?
– Loop je ondernemersrisico?
– Maak je reclame?
– Hoeveel opdrachtgevers heb je
– Ben je aansprakelijk voor de schulden van de onderneming?
– Beschik je over kapitaal?
– Hoe zelfstandig is de onderneming, dus in hoeverre beslis je u zelf over werkzaamheden en bedrijfsvoering?

Aftrekposten
De overheid: “Als de Belastingdienst je als ondernemer ziet, kun je profiteren van aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Je hoeft dan minder inkomstenbelasting te betalen.”

1225 uur
De genoemde zaak speelde bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Het Hof boog zich over de zaak van een ondernemer die betwistte dat hij niet voldeed aan het urencriterium. Je moet als zelfstandige ten minste 1225 uur aan je bedrijf besteden en anders kom je niet voor de aftrek in aanmerking.